Amazing האט געשריבן: וואסערע מיגוי איז דען שייך דא? לא נבעלתי וויל זי נישט זאגן ווייל דעמאלטס דארף זי טרינקען.
אה"נ - השאלה הוא להיפך, כיון שאין לה מיגו הכל מודים שתצא בלי כתובה, או לזה יש לה מיגו עכ"פ שאם רוצה לשתות תוכל לשתות
די אחראים: אחראי , גבאי ביהמד
מיללער האט געשריבן:Amazing האט געשריבן: וואסערע מיגוי איז דען שייך דא? לא נבעלתי וויל זי נישט זאגן ווייל דעמאלטס דארף זי טרינקען.
אה"נ - השאלה הוא להיפך, כיון שאין לה מיגו הכל מודים שתצא בלי כתובה, או לזה יש לה מיגו עכ"פ שאם רוצה לשתות תוכל לשתות
פייערמאן האט געשריבן:מיללער האט געשריבן: שאלה: מי שקינא לאשתו ונסתרה, והאשה אומרת שנבעלה אבל היה באונס, משקין אותה?
(מחפש תירוצים עם מקורות - סברות יש לי רב לכאן ולכאן)
כמדומה שביד המלך על ברמב"ם נסתפק בזה, כשיהיה לי פנאי אציין מ"מ מדויק.
טשעירמאן האט געשריבן: אויב איך מעג וויל איך אנפרעגן גאנץ פשוט
שמשון איז געווען א צדיק אדער נישט? פון איין זייט איז ער געווען א שופט ביי אידען 20 יאר (און פ''וו זאל ער נישט זיין) פון די אנדערע זייט ער האט חתונה געהאט מיט א פלישתית סאיז אפי' דא א מפרש די פעמון האט די אייבערשטער געדארפט צו פארטרייבען זיינע מקטריגים און אזוי נאך בקיצור יש צדדים לכאן ולכאן
איינער קען מיר אויסקלארען די ענין?
טשעירמאן האט געשריבן: ער האט חתונה געהאט מיט א פלישתית
איינער קען מיר אויסקלארען די ענין?
מיללער האט געשריבן: במשנה (סוטה פ"א מ"ג, סוטה ו.) ואלו אסורות לאכול בתרומה, האומרת טמאה אני לך, ושבאו עדים שהיא טמאה, והאומרת איני שותה, ושבעלה אינו רוצה להשקותה, ושבעלה בא עליה בדרך.
ופי' הר"ב במשנה אסורה לאכול בתרומה: לעולם, ואפי' היא בת כהן.הכוונה שנפסלה אף מתרומה דבי נשא כדין זונה. ורש"י במתני' פירש, לאכול בתרומה: אם הוא כהן. היינו דמיירי באשת כהן, ונפסלה מלאכול מתרומתו אף אם עדיין לא גירשה. וכבר העירו האחרונים בשינוי הפירושים ברש"י וברע"ב (עי' בזה הגהות מהר"ב רנשבורג עה"ג).
והנה במשנה מונה ה' אופנים שאסורה לאכול בתרומה, ובמשנה לקמן (פ"ד מ"ב, סוטה כד.) לגבי דין נטילת כתובה יש חילוק בין ה' אופנים הללו, דבג' בבי הראשונים שהאשה היא הגורמת שאינה יכולה לשתות כגון שאמרה טמאה אני או באו עדים או שאינה רוצה לשתות, אין לה כתובה, אבל בב' אופנים שאינה שותה מחמתו שהוא אינה רוצה להשקותה או שבא עליה בדרך, אינה שותה אבל נוטלות כתובה.
ולכאורה כן הדבר לגבי תרומה דבי נשא, אה"נ דבאופנים שהיא מודה שטמאה או באו עדים שטמאה, ואף אם רק אומרת שאינה רוצה לשתות כיון שרגלים לדבר שקינא לה ונסתרה נעשה ספק זונה ואסורה לאכול בתרומה עד שיתברר הדבר, אולם באופן שהבעל אינו רוצה להשקותה וגירשה והיא טוענת שטהורה היא, כמו שנוטלת כתובתה למה תפסיד אכילת תרומה דבי נשא אם בת כהן היא? אם לא שנאמר שגם כאן יש לומר שרגלים לדבר ומספק מחמרינן עלה שלא תאכל בתרומה.
ואם כדברינו אולי בזה נחלקו רש"י ורע"ב, דרש"י נקט דוקא אם 'הוא כהן' משום דעל הבבא כשהבעל אינו רוצה להשקותה אסורה רק לאכול מתרומתו (והחילוק מובן, כיון שלדבריו הרי נטמאה עכ"פ מצינן להחמיר על תרומתו בשונה מתרומה דבי נשא שזה זכותה) אבל מותרת לאכול בתרומה דבי נשא, והרע"ב ס"ל דאחר קינוי וסתירה אסורה אף בתרומה דבי נשא ולכן פירוש הוא את המשנה בבת כהן.
ואם כנים דברינו יתבארו בזה דברי הרמב"ם בהל' תרומות (פ"ח הט"ו) שכתב: אשת איש שבאו לה עדי קינוי וסתירה אסורה לאכול בתרומה וכו' מת בעלה קודם שישקנה, או שהיתה מן הנשים שאינן שותות ולא נוטלות כתובה, הרי זו אסורה בתרומה לעולם.
ולכאורה קשה על דבריו שכתב שדין תרומה תלוי בדין כתובה, שהנשים שאינם נוטלות כתובה אסורות בתרומה, הלא במשנה כאן מפורש דלא כדבריו שאף במי שהבעל אינו רוצה להשקותה שנוטלות כתובה אסורה לאכול בדבריו (וכן הקשה בספר כתר המלך).
אולם לפי הנ"ל כיון שהרמב"ם מיירי כאן מבת כהן לענין תרומה דבי נשא (שנקט בלשונו אשת איש ולא כ' אשת כהן כמו בהלכה שלאחריו וכן מורה לשונו אסורה לאכול בתרומה "לעולם" היינו אף אחר שנתגרשה) וזה הדין הוא דוקא במקום שלא נוטלות כתובה וכנ"ל.
פרא-חסיד האט געשריבן: נהניתי מאד ושפתיים יושק. אבל באמת בגמרא לקמן נראה כרשי דבדף כח יליף ר ישמעאל דאסורה לכהונה מקל וחומר דאסורה לתרומה, וקאמר דאם גרושה דמותרת בתרומה אסורה לכהונה כ״ש סוטה דאסורה בתרומה אסורה בכהן. והלא הגרושה דקאמר מיירי שמותרת בתרומה דבי נשא (דהלא אסורה בתרומת בעל כהן) ואהא קאמר סוטה אסורה בתרומה והיינו תרומה דבי נשא.
וללמוד אני צריך האט געשריבן: אינטרעסאנט צו באמערקן אז תוס' דערמאנט דעם ירושלמי עטליכע דרייסיג מאל בלויז אין די ערשטע 20 בלאט פון מסכת סוטה!
איך געדענק נישט אין אן אנדערע מסכת אז תוס' זאל דערמאנען די דרשות און מימרות פונעם ירושלמי אזויפיל מאל.