ב"ה
חותנו של הרה"ק רבי חיים מסטאנוב זי"ע בן בנו של המגיד מזלאטשוב זי"ע
א
מי היה חותנו של רבי חיים מסאטינוב?
בעבר, הזכרנו במדורינו פעמים רבות, ובמיוחד בעקבות סידרת המאמרים אודות צאצאי המגיד הקדוש רבי יחיאל מיכל מזלאטשוב זי"ע, [שפתחנו בה החל מיום ערב ש"ק פרשת בהר, י"א באייר תשס"ח], את המבכות והספיקות אודות זהות חותנו של הרה"ק רבי חיים מסאטינוב זי"ע, בנו של הרה"ק רבי יוסף מיאמפאלי זי"ע, בנו של המגיד הקדוש מזלאטשוב זי"ע.
לאור תגובות הקוראים הי"ו, ולאחר דיונים מספר, הנחנו וקבענו שאחת מבנותיו של הרה"ק רבי דוד הלוי - המגיד מסטעפין זי"ע, חתנו של המגיד הקדוש מזלאטשוב זי"ע, ה"ה הרבנית הצדקנית מרת שיינדל ע"ה, היא זו שנישאה להרה"ק רבי חיים מסאטינוב זי"ע, שהיה בנו של דודה - אחי אמה - הרה"ק רבי יוסף מיאמפאלי זי"ע.
[רבי חיים מפורסם היה בקדושתו, ולא ישן במיטתו כל ימות השבוע. נפטר ביום ז' באייר שנת ת"ר. הרבנית מ' שיינדל ע"ה נפטרה ביום כ"ט בתמוז שנת תר"ח. ראה בסוף ספר "דעת שלום" - שאץ].
*
לסיכום. דבר זה - מי היה אביה של מרת שיינדל ע"ה - היה בגדר תעלומה עד לאחרונה. ולדעת רבים - עדיין הדבר בגדר תעלומה. אלא שלאחר שראינו את הבירורים הרבים שנכתבו בנושא זה, אשר אין כאן המקום להרחיב בהם, קבענו [קרוב לוודאי] שאביה היה המגיד רבי דוד הלוי מסטעפין, וכפי שכתבנו אנו.
בכל זאת, ביקשנו שם את עזרת הציבור, וסגרנו את הדברים במשפט זה: "האם יש ביד אי מי מסורות משפחתיות נוספות אודותיה ואודות משפחת אביה"?
ב
האומנם דבריו של הרה"ק מהר"א מבעלזא זי"ע סותרים את מסקנתנו?
והנה, מבין שלל תגובותיהם של הציבור היקר הי"ו, הרי שלצד הראיות הנפלאות שקבלנו כהוכחות ברורות לצדקת הדעה הנזכרת, קבלנו גם תגובתם של רבים המתעקשים וממשיכים לרשום את רבי חיים מסאטינוב כחתנו של הרה"ק רבי מרדכי מנעשכיז זי"ע.
וכל כך למה?
עיקר טעמם ונימוקם עמם, שכן נמסרה על כך עדותו של הגאון רבי יהושע סג"ל דייטש - רבה הנודע של קטמון זצ"ל, ששמע בעצמו מפה קדשו של קודש הקדשים מרן רבי אהרן קדוש ה' מבעלזא זי"ע, שהעיד נאמנה שרבי חיים מסאטינוב היה חתנו של רבי מרדכי מנעשכיז!!!
וכי יש צורך להבהיר מה טיבו של המתכחש נגד עדותו של מלאך אלקים?
*
ובכן. ידידינו הרה"ח רבי מנחם מנדל ויזניצר שליט"א מב"ב - ראש מכון "נחלת צבי", ומחבר סידרת "תורת החסידים הראשונים" ועוד חיבורים נפלאים, שלח לנו את הקובץ הנפלא "נחלת צבי" שבעריכתו, הכרך החדש - קובץ כ"ג, כאשר הוא מפנה את תשומת לבנו לעיין שם במדור "מכתבים למערכת", בעמוד קס"ו. [תוכנם של קבצים אלו - בטאונם של המכון "נחלת צבי" - כנכתב בעמודי השער: "במה למשנת החסידות ותולדותיה". שם, ימצא הקורא חומר עשיר לתולדותיהם ולמשנת תורתם של גדולי החסידות - קדושיה ומאוריה].
כאשר מצאנו שם את מכתבו של הרב סיני יעקב סג"ל דייטש מניו יורק, מילאה שמחה את לבנו ואורו עינינו. הרב דייטש הנ"ל הינו נכדו של הרב מקטמון הנ"ל - הוא הגבר אשר העידו בשמו שקיבל את עדותו של מרן המהר"א מבעלזא זי"ע, וכנ"ל.
ברם, הנכד - הרב דייטש, מביא את המכתב המלא בענין זה מעצם כתב ידו של הרב מקטמון, והוא מעתיקה במדוייק מילה במילה, כאשר כל הקורא יראה ויווכח מיד שמעולם לא העיד הרב מקטמון כדברים האלה בשם הרב הקדוש מבעלזא זי"ע, וכפי שהרחיב שם הנכד בטוב טעם ודעת, כיצד נשתרבב הטעות בדברי הרב מקטמון.
מעתה, דעת לנבון נקל, שניתן לקיים שוב את הגירסא שהבאנו לעיל, שהרבנית מ' שיינדל ע"ה, מחברתו הטהורה של הרה"ק רבי חיים מסאטינוב זי"ע, היתה בתו של המגיד הקודש מסטעפין, והיא לא היתה כלל בתו של הרה"ק רבי מרדכי מנעשכיז זי"ע.
ג
"גופא דעובדא היכי הוה"?!
כיהודה ועוד לקרא, הגיע אלינו מכתב נוסף המעיד אף הוא כדברי הרב סיני יעקב דייטש הנ"ל, מאת הרב אברהם צבי אייזיקאוויטש, המוסר גם הוא בסגנון אחד. ואלו דבריו:
*
"שמעתי כמה פעמים מזקיני - אבי אבי, גיסו של רבי משה דייטש בן הרב דקטמון, את הסיפור המלא, שבעת קשרי השידוכין של ר' משה הנ"ל עם בת אא"ז הרבי מטשאקאווע זצ"ל, חתן הגה"צ רבי שלום משאץ זצ"ל, כשבאו לקבל ברכת 'מזל טוב', (או לשאול על השידוך), מאת הרה"ק מהר"א מבעלזא, הגיב ופירט כל יחוס המשפחה, וסיים: 'און נעשכיז עולה על כולנה', [דהיינו. היחוס לשושלת 'נעשכיז', עולה על כולנה. נא"ו]. כלומר, הרה"ק מבעלזא לא אמר שום מוצא איך מתייחסים להרה"ק מנעשכיז זצ"ל.
"כמו כן סיפר זקיני, שכדברים הללו אמר הרה"ק מהר"א מבעלזא זצ"ל גם להגה"צ הרבי מקוידינוב - גיסו (בעל אחותו) של הגה"צ רבי שלום משאץ הנ"ל.
"אך דודי זקיני רבי משה דייטש (אבי אביו של הרב סיני יעקב דייטש הנזכר), חיפש כנראה באילן היוחסין, ולא מצא מקום להתלות בו עד הרה"ק רבי מרדכי מנעשכיז, ולכן פירש הוא בעצמו כוונת הרה"ק מבעלזא אל רבי חיים מסאטינוב. וכן הדפיס בשני מקומות (אחת מהם בהגדה של פסח 'אור הגנוז').
*
לא ניכנס כאן להוכחות שבידינו שכבר הרחבנו בהם בהזמנויות שונות, אך לשלימות המלאכה אשר לפנינו, נצטט כאן את המשך דברי הרב אייזיקוביץ גם בענין זה:
"אך פשוט שלא הוא, מכמה טעמים. בתולדות הרה"ק מנעשכיז יש אריכות על הידידות ששררה בין הרה"ק רבי יוסף מיאמפאלי והרה"ק רבי יוסף מאוסטילא בנו של הרה"ק רבי מרדכי מנעשכיז, ואין זכר למו שהיו מחותנים. ועוד הוכחות היה בידי שלא אזכור כרגע, (וביניהם, שגם מצד הסברא רחוק שהרה"ק מהר"א מבעלזא יגיד דברים שלא ידע איש אודותיו, ולא יפרט מקורו כלל, במקום שאין קשר ידוע בין בית 'בעלזא' לבית 'זלאטשוב').
ד
השערה מעניינת מאת מרן אדמו"ר שליט"א מפשעווארסק
כאן מעלה הרב אייזיקוביץ השערה מעניינת, הנתמכת בדברי כ"ק מרן אדמו"ר שליט"א מפשעווארסק, ונשמח לקבל מאת הקוראים היקרים שיחיו ראיות והוכחות ומקורות נוספים בענין זה. ואלו דבריו:
"אך מה שנראה בכל זה, שהרה"צ משאץ היה מצד 'אמו' נכד להרה"צ רבי יצחק (בצלאל) מבראד בנו של הרה"ק רבי אלימלך מסאקלוב זצ"ל, בנו של הרה"ק רבי אשר ישעי' מראפשיץ זצ"ל. ולא ידוע מי היה חותנו של הרה"ק מסאקלוב זצ"ל. וכשמבחינים בין בניו את השם אברהם יהושע העשיל, הדבר מתמיה על שם מי נקרא.
"אך מאחר שידענו שבבית נעשכיז רווח השם אברהם יהושע העשיל, (והוא על שם זקינם הגאון הרבי ר' העשיל מקראקא, שכידוע חלק מהמשפחה קראו גם על שם אברהם שנתוסף לו בימי חליו), ובנוסף לכך מבחינים שהרה"צ רבי יצחק מבראד הנ"ל היה חתן הרה"ק מהר"ש מבעלזא, כך שמסתבר שהיה עסק בבית בעלזא על כך שאחד מהדודים הינו נכד לבית נעשכיז. (הרה"ק מהר"ש מבעלזא סיפר שהיה לו חלום מהרה"ק מנעשכיז, כמדומה בעת בניית בית הכנסת המפורסמת). וזהו הדגשת הרה"ק מהר"א מבעלזא בפורטו היחוס ש"נעשכיז עולה על כולנה".
*
בשנת תשנ"ט, נפטר דו"ז הרה"צ מלאנצוהט בוויליאמסבורג, שהיה נכד הרה"ק מסאקלוב, ושמעתי אז (ולא ביררתי אם נכון הדבר), שחתנו - אדמו"ר מפשעווארסק שליט"א - בעת ניחום האבלים, העיר כנ"ל, שכפי הנראה היה הרה"ק מסאקלוב חתן בבית נעשכיז.
ה
הרבנית מסאטינוב, בת הרב מסטעפין, מזיווגו הראשון
מכתב נוסף בענין זה קיבלנו מאת הגאון רבי אהרן שפירא - אב"ד פרדס כץ, המציין שלפני הרבה שנים כתב בחיבורו המפורסם "ימי זכרון" כדעת הסבורים שזוגתו של הרה"ק רבי חיים מסאטינוב זי"ע, היתה בתו של הרה"ק רבי מרדכי מנעשכיז זי"ע. אולם, לאחר בירורים נוספים, חזר בו, ודעתו נוטה כיום אף הוא שהיא היתה בתו של הרה"ק רבי דוד מסטעפין זי"ע.
*
ברם, יש להדגיש שרבי חיים לקח את בתו של המגיד מסטעפין שנולדה לו מזוגתו הראשונה, שהיתה בתו של הרה"ק רבי יוסף יואל היילפרין אב"ד ומ"מ דק"ק סטעפין, ולא מזיווגו השני - שהיתה בתו של המגיד מזלאטשוב זי"ע.
ואם כנים אנו בכל הנכתב עד הנה, ניתן אולי לשער שמשום כך העניק רבי חיים מסאטינוב את השם "יואל" לבנו הנולד לו - ה"ה הרה"ק רבי יואל משאץ, ולא [רק] על שמו של הב"ח, כי אם [גם] על שם חותנו הנ"ל - רבי יוסף יואל.
והיה כי ישאל השואל - מדוע אם כן נשמט השם "יוסף"? אף אנו נשיב לו, שכן אביו של רבי חיים - ה"ה הרה"ק רבי יוסף מיאמפאלי זי"ע - היה אז עדיין בחיים.
אמור מעתה, שרבי חיים מסאטינוב נשא אכן את בתו של "דודו" - הרה"ק רבי דוד הלוי המגיד מסטעפין זי"ע, אך בתו זו לא היתה "בת דודתו", ואביו - הרה"ק רבי יוסף מיאמפאלי לא היה "אחי אמה", שכן היא נולדה מזיווגו הראשון של אביה - שלא היתה כלל בתו של המגיד הקדוש מזלאטשוב זי"ע.
[וכן העירו את תשומת לבינו לכך גם הרב שפירא מפרדס כץ וכן הרא"צ אייזיקוביץ הנזכרים, במכתביהם הנ"ל. ואגב. האם יש מי שיודע את המקור לדעה הסבורה שכל בנותיו של הרה"ק רבי דוד מסטעפין היו מזיווגו הראשון - מבתו של רבי יוסף יואל מסטעפין, וכל בניו - מזיווגו השני - מבתו של המגיד מזלאטשוב?