In deze praktische handleiding over zelfcoaching leer je de principes om jouw zelfcoaching te doen slagen, en technieken om jezelf concreet te coachen.
BLOG
COACH JEZELF NAAR MEER SUCCES EN GELUK
Coaching is steeds populairder in Vlaanderen – en in heel de wereld. Dat betekent dat ook steeds meer mensen het nut ervan inzien om hun struikelblokken actief aan te pakken.
Daarmee is het fatalisme definitief uitgebannen en vervangen door een gezonde mate van maakbaarheid en een honger naar persoonlijke groei . Mits enige inspanning en bereidwilligheid kan ook jij verandering brengen in je omstandigheden. Wat meer is: je kan het zelf!
Zelfcoachinglukt echter niet zomaar. Je moet een aantal principes in acht nemen om kans op slagen te hebben. We helpen je daar graag mee verder. De volgende reeks artikelen gaat over zelfcoaching en de principes en technieken waarlangs je meer zelfvertrouwen, liefde en betere resultaten op alle vlakken kan realiseren.
Zelfcoaching – Primaire Principes
We maken in onze coachings en (coach)opleidingen altijd een onderscheid tussen coachende technieken , en de principes die erachter zitten. Dit omdat een techniek nooit het hele principe kan vervangen. Affirmatiesbijvoorbeeld zijn een prachtige techniek, maar als je ze verkeerd formuleert of toepast kunnen ze nutteloos of zelfs destructief worden.
Vandaar dat we eerst de principes van zelfcoaching uitleggen, en dan pas de technieken. De principes vind je in de komende vier artikelen, en ze luiden als volgt:
De Gouden Regel van Zelfcoaching: Discipline
Alles wat je wil bereiken, hangt vast aan een vorm van constante beweging. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken, dan moet je consistent het roken laten. Consequentie en doorzetting in planning en uitvoering zijn de basisprincipes van zelfcoaching.
Het is ook via discipline dat je je zelfrespect kan opbouwen: pas wanneer je consistent bepaalde gedragingen stelt, kan je op jezelf vertrouwen. En dan wordt er vanalles mogelijk.
Lees het artikel over Zelfcoaching via discipline .
Zelfcoaching Principe 2: Pak het bij de bron aan
Wanneer je aan zelfcoaching doet, is het nuttig je bewust te zijn van onderliggende patronen. Maar al te vaak pakken we symptomen aan, die niet echt een oplossing zijn. Het onderliggende manifesteert zich dan gewoon anders, dus het loont om te onderzoeken wat werkelijk onder je doelen en gedragingen ligt en daaraan te werken.
Lees ook het artikel over Zelfcoaching door de bron aan te pakken .
Zelfcoaching Principe 3: Het is meer dan weten
Zelfcoaching is niet gezellig in de zetel een boekje lezen, het is iets doén. Je moet in beweging komen, en stappen zetten. Veel mensen weten perfect wat er scheelt en wat ze zouden moeten doen, maar komen niet in beweging. Wat zit hierachter, en wat kan je eraan doen?
Lees ook het artikel over Zelfcoaching is meer dan weten .
Zelfcoaching Principe 4: Kan je het meten?
Meetbaarheid is de grote achillespees van de zelfcoaching . Ons welzijn is namelijk moeilijk te meten: het is een onvatbaar gevoel dat ons wel eens durft bedriegen. Ook materiële maatstaven zijn vaak niet toereikend om onze innerlijke staat te peilen. Hoe kan je dan weten of je werkelijk in de juiste richting aan het evolueren bent?
Lees ook het artikel over Zelfcoaching moet meetbaar zijn .
Overige artikelen in de Zelfcoaching Gids
Na de Principes van Zelfcoaching geef ik je nog technieken en inzichten meer over hoe je gericht naar je doel kan gaan , de kracht van intenties en affirmaties en omgaan met obstakels .
Volgend artikel in de Zelfcoaching Gids: ‘Discipline zal je redden (de Gouden Regel van Zelfcoaching)’
Wat vind je er tot nu toe van? Hoe pak jij het aan, en wat is jouw Gouden Regel? Deel het met ons in het commentaarveld!
Word zelf coach!
Auteur
Benjamin Ball
Detail trainerNieuwsbrief
Coaching
- Loopbaanbegeleiding
- Life coaching
- Business coaching
- Coaching opleiding
- Stress & Burn-out Begeleiding
In-Company
Coach Opleidingen
NLP Opleidingen
Corporate Opleidingen
Workshops
Community & Resources
- Loft 26
- YourCoach Café Gent
- Coaching Blog
- Publicaties & E-Books
- Coaching Tools
- Oefen- en intervisiemiddagen