Meta
Practici recomandate
·
17 iunie 2024

Nu-ți lăsa afacerea să cadă victimă: protejează-ți contul de Facebook împotriva phishingului


Astăzi oferim informații despre phishing, și anume ce este acesta și cum să-ți protejezi contul de Facebook împotriva acestor atacuri.


Proprietarii de afaceri cu conturi de Facebook trebuie să gestioneze multe aspecte. Să se ocupe de statele de plată, să expedieze produse, să angajeze personal și multe altele.


Dar, în graba zilnică, este important să rămână vigilenți în ceea ce privește protejarea companiei și a clienților de escroci.


Mulți escroci folosesc o tehnică numită phishing pentru a fura parolele, datele și alte informații personale și ale companiei. Din cauza acestor înșelătorii, afacerile își pierd adesea accesul la conturile de Facebook. Acestea pot cauza întreruperea activității organizației tale.


Facebook dorește să te ajute să-ți protejezi afacerea împotriva acestei amenințări. În acest articol:

  • Vom explica ce sunt atacurile de phishing
  • Te vom ajuta să-ți protejezi datele și conturile de Facebook împotriva atacurilor de phishing
  • Îți vom pune la dispoziție resurse pentru ajutor dacă ești victimă a phishingului

Ce este phishingul?


Phishingul este practica de țintire a unei persoane prin comunicări sau site-uri web care sunt create astfel încât să pară legitime. Scopul este de a păcăli oamenii să dezvăluie informații sensibile, cum ar fi datele de conectare, numerele cardurilor de credit sau alte informații personale.


În timpul unui atac de phishing, escrocii (numiți și persoane rău intenționate) pot încerca:

  • Să te păcălească să dezvălui parolele, astfel încât să-ți acceseze informațiile și conturile
  • Să te ademenească să vizitezi pagini de destinație înșelătoare, unde dispozitivele tale se pot infecta cu malware, sau să te păcălească să-ți divulgi acreditările contului
  • Să preia conturile tale de Facebook și să trimită mesaje spam clienților/urmăritorilor tăi, cu conținut nedorit sau nepotrivit în Fluxul tău

Atacurile de phishing sunt foarte periculoase mai ales pentru că nu se limitează la un serviciu online. Dacă apeși pe un link fraudulos, poți să pierzi controlul asupra dispozitivului, a browserului sau a unui cont de e-mail, care poate fi apoi utilizat pentru atacuri de phishing împotriva familiei, prietenilor și clienților tăi, afectându-vă negativ pe tine și afacerea ta.


Phishingul încalcă politica Meta privind Securitatea cibernetică și ne străduim să împiedicăm mesajele de phishing să ajungă la utilizatorii noștri. Însă există și pași simpli pe care îi poți urma pentru a te proteja împotriva atacurilor de phishing și modalități de a recunoaște atât semnele unei tentative de phishing, cât și indiciile că ești victimă a unui atac.


Care sunt semnele unui atac de phishing împotriva contului tău de Facebook?


Pentru a te proteja de un atac, reține că următoarele pot fi indicii ale phishingului:

  • O persoană care te contactează pe care nu o cunoști personal sau cu care nu te-ai împrietenit online
  • Primirea de mesaje de e-mail dintr-o sursă necunoscută sau neașteptată (de exemplu, „A apărut o problemă cu comanda ta” când nu ai comandat nimic)
  • Mesaje în care este subliniat caracterul urgent (de exemplu, „Plata trebuie efectuată acum. Dă clic pe linkul de mai jos.”)
  • Primirea de solicitări de informații personale (de exemplu, codul tău numeric personal sau parola de Facebook)
  • Comunicările care încearcă să te convingă să apeși pe un link

Ai fost victimă a unui atac de phishing? Cum îți dai seama?


Iată câteva indicii că ai putea fi victimă a phishingului:


  • Brusc nu mai ai acces la unul dintre conturile tale de Meta (inclusiv contul de Facebook)
  • Clienții tăi te informează că primesc mesaje, clipuri video sau imagini neobișnuite sau nepotrivite de la contul tău
  • Acum urmărești utilizatori sau pagini pe care nu vrei să le urmărești
  • Alte conturi care îți aparțin, cum ar fi cele pentru instituții financiare sau servicii de e-mail, sunt compromise

Practici recomandate pentru protejarea contului de Facebook


Iată câteva măsuri proactive pe care le poți lua pentru a-ți proteja conturile:


Analizează toate mesajele . Verifică atent adresele de e-mail de la care primești mesaje. Escrocii folosesc adesea o adresă de e-mail creată astfel încât să pară un cont de asistență Meta, deși nu este. De exemplu, acestanuesteuncontdemetareal@facebook.com .

Orice corespondență de la Facebook sau Meta va fi trimisă numai de la unul dintre următoarele conturi:

  • fb.com
  • facebook.com
  • facebookmail.com
  • instagram.com
  • meta.com
  • metamail.com
  • support.facebook.com

Reține: recent, am observat că persoane rău intenționate trimit cereri de parteneriat în Business Manager care conțin linkuri de phishing. Cât timp investigăm problema, îți recomandăm să ai grijă, deoarece aceste notificări provin de pe un domeniu Meta legitim (facebookmail.com). Dacă nu cunoști persoana sau afacerea menționată în cererea de parteneriat, NU apăsa pe niciunul dintre linkurile incluse.


Mesajele conțin adesea greșeli de ortografie sau elemente care ți se pot părea suspecte. Ai încredere în instinctul tău.


Ai grijă ce informații transmiți. Nu trimite numele de utilizator sau parola ta unor surse necunoscute care le solicită. Reține că Facebook nu îți va cere niciodată numele de utilizator sau parola într-un mesaj de e-mail și nu îți va trimite parole de confirmat în atașări. Nu răspunde la mesaje prin care ți se solicită informații personale, cum ar fi codul numeric personal sau informațiile bancare, inclusiv mesaje care pretind a fi de la Facebook.


Reține că poți primi linkuri și solicitări frauduloase în orice comunicare digitală. Aici sunt incluse mesajele de e-mail, mesajele directe de pe Instagram și Messenger.

Dacă primești un mesaj suspect care te avertizează în legătură cu probleme ale contului tău de afaceri Facebook, nu răspunde. Accesează pagina principală Asistență pentru afaceri Meta pentru a verifica starea contului tău și a vedea eventualele probleme de asistență.


Nu apăsa pe linkuri și nu deschide atașări din surse necunoscute. Este simplu să apeși rapid pe linkuri din mesaje de e-mail sau text. Dar îți recomandăm să nu apeși pe nimic, inclusiv linkuri, în mesajele de e-mail sau text nesolicitate pe care le primești de la oricine, inclusiv Facebook sau Meta.


Nu deschide și nu descărca atașări din mesaje de e-mail de la o afacere sau persoană necunoscută. Chiar dacă persoana respectivă îți este cunoscută, reține că este posibil să-ți fi trimis din greșeală o atașare rău intenționată.


Folosește parole sau expresii de acces unice, puternice, pe care le poți reține ușor pentru contul tău de Facebook . Deși acestea nu împiedică neapărat phishingul, vor spori securitatea contului tău. De asemenea, îți recomandăm să eviți refolosirea aceleiași parole pe mai multe site-uri web și în mai multe aplicații.


Configurează autentificarea cu doi factori (2FA) în conturile tale de Facebook . În cazul în care configurezi autentificarea cu doi factori, ți se va cere să introduci un cod de conectare special sau să-ți confirmi tentativa de conectare ori de câte ori cineva încearcă să acceseze contul tău de Facebook dintr-un browser sau de pe un dispozitiv mobil pe care nu-l recunoaștem. Nu divulga niciodată nimănui un cod trimis pentru autentificarea cu doi factori. 2FA este o soluție bună pentru protejarea contului și este recomandată pentru toate conturile tale.


Utilizează instrumentul Verificarea securității pentru a-ți securiza contul . În cadrul acestuia vei lua câteva măsuri prin care îți vei proteja contul. Reține că Verificarea securității te va ajuta să configurezi autentificarea cu doi factori.


Educă toți utilizatorii autorizați ai contului tău trimițându-le aceste informați . Asigură-te că toate persoanele asociate companiei tale, inclusiv prieteni și membri ai familiei, înțeleg cum să-ți protejeze conturile împotriva phishingului.


Află mai multe despre alte modalități prin care poți să eviți spamul și înșelătoriile .



Iată ce să faci dacă îți este compromis contul de Facebook:



Din păcate, uneori se întâmplă lucruri. Dacă ești victima unui atac de phishing, este important să iei următoarele măsuri cât mai curând posibil.


  1. Resetează-ți parola . Dacă ai introdus din greșeală numele de utilizator și parola pe un site la care ai ajuns după ce ai apăsat pe un link rău intenționat, este posibil ca o altă persoană să se poată conecta la contul tău. Prin resetarea parolei previi conectările nedorite.
  2. Accesează-ți contul de Facebook și elimină conectările/dispozitivele neautorizate conectate la contul tău.
  3. Verifică-ți jurnalul de activități pentru a afla dacă urmărești conturi nedorite. Anulează aprecierile pentru paginile pe care nu le-ai selectat tu.
  4. Verifică e-mailurile recente trimise de Facebook pentru a stabili dacă există probleme ale contului tău.
  5. Analizează-ți Fluxul de pe Facebook pentru a determina dacă în urma atacului au apărut postări nedorite/nepotrivite. Șterge toate postările pe care nu le-ați publicat tu sau altă persoană asociată cu tine. Pentru a raporta o postare și a o șterge din Flux, apasă pe cele trei puncte din colțul din dreapta sus …, apoi apasă pe Raportează postarea .
  6. Pentru conturile de afaceri, contactează echipa de asistență Facebook deschizând un caz din pagina principală Asistență pentru afaceri sau din Centrul de ajutor pentru afaceri („Primește asistență”).
  7. Accesează Facebook direct prin adresele afișate în secțiunea Ajutor a contului (nu folosi adrese din mesajul de e-mail suspect).

Reține: dacă ești de părere că ai primit un mesaj suspect pe Messenger, raportează-l folosind funcția de raportare din chat.


Alte măsuri de luat

  • Raportează orice mesaje suspecte de pe Messenger folosind funcția de raportare din chat.
  • Dacă suspectezi că cineva ți-a accesat conturile financiare sau dacă au fost făcute plăți neautorizate, contactează-ți imediat banca.
  • Dacă crezi că a fost comisă o infracțiune, îți recomandăm insistent să raportezi situația instituțiilor de ordine publică locale.

Persoanele rău intenționate îți pot compromite conturile Meta și îți pot submina afacerea. Dar te poți proteja. Și Meta este aici pentru a te susține.

Articole asociate